LánybúcsúSzülinapi party kellékekCsodamami

Az talán senki előtt nem ismeretlen tény, hogy az anyák napját május első vasárnapján ünnepeljük. Óvodai, iskolai ünnepségeken emlékezünk meg az édesanyákról, számos vers, dal íródott az ünnepre, szokások, hagyományok övezik. De mi a helyzet az édesapákkal?

Ünnepeljük meg az apukákat :)
Köszöntsük fel az apukákat :)

Hazánkban egyre növekszik ugyan az apák napja ünneplésének népszerűsége, látszólag így is jóval lemarad párja, az anyák napja mögött. Pedig az édesapák is megérdemlik, hogy szenteljünk nekik egy napot, amelyen megköszönhetjük nekik mindazt, amit a gyermekeikért, családjaikért megtesznek nap mint nap.

Ahogy az édesanyák köszöntése, úgy az apák napjának hagyománya is az Egyesült Államokból eredeztethető. Az apák napja bevezetésének kezdeményezője Sonora Smart Dodd volt, aki az anyák napja mintájára – melyet 1872 óta tartanak meg az USA-ban – szeretett volna egy olyan ünnepet alkotni, amelyen az édesapákat köszönthetjük. Dodd édesapja a polgárháborús veterán William Jackson Smart kilenc gyermekét nevelte fel egyedülálló szülőként. Lányát Smart helytállása inspirálta, hogy saját ünnepnapot alkosson az édesapák számára. Törekvései nyomán 1910 júniusának harmadik vasárnapján meg is tartották az első apák napját az Egyesült Államokban, hivatalos ünneppé azonban csak 1972-ben nyilvánították.

Hazánkban az Egyesült Államokhoz és számos európai országhoz hasonlóan június harmadik vasárnapjára esik az apák napja, de a világ különböző pontjain változatos dátumokhoz kötik az ünnepet. Az észak-európai államokban például hagyományosan november második vasárnapján tartják meg, míg délen március 19-én, az apák keresztény ünnepével, Szent József napjával összekötve.

Az első apák napján vörös rózsával köszöntötték az édesapákat. Ma már inkább a praktikus, személyesebb ajándékok iránti kereslet nő meg az ünnep közeledtével, sokan műszaki cikkekkel, szerszámokkal lepik meg az édesapákat.

Az Ünnepek Áruházánál úgy gondoljuk, hogy hiába nem örvend még akkora népszerűségnek az apák napja, mint az édesanyákat köszöntő párja, mindenképpen érdemes megemlékeznünk arról, mi mindent megtesznek a családjukért az édesapák, nagyapák.

A nagypapákról se feledkezzünk meg :)
A nagypapákról se feledkezzünk meg :)

Szánjunk rájuk minőségi időt, emlékezzünk meg róla, hogy ez a nap most róluk szól, és éreztessük velük, hogy milyen hálásak vagyunk azért, hogy bármit megtennének értünk, hogy jó példát mutatva, szeretettel vannak jelen az életünkben. Sokszor elég egy apró figyelmesség vagy egy egyszerű ajándékcsomag is, amelynek segítségével elmondhatjuk, kifejezhetjük mindazt, amit szavakkal sokszor nehéz lenne. Édesapák és nagyapák számára összeállított ajándékcsomagjainkban megtalálható minden kellék ahhoz, hogy igazán különlegessé varázsold ezt a napot, és megteremthesd a családod körében az apák napja ünneplésének hagyományát.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!