LánybúcsúSzülinapi party kellékekCsodamami

Ballagási szokások régen és ma

Elgondolkodtál már azon, hogy honnan ered a ballagás szokása? Mióta járjuk körbe az óvodát, iskolát még egyszer utoljára? Kíváncsi vagy arra, mi a ballagás üzenete és hogyan változtak a ballagási szokások? Eláruljuk!

Tudtad, hogy a ballagás magyarországi története már csaknem 150 éves? A szokás nálunk az 1870-es években kezdődött el, Selmecbányán (ma Szlovákia területe). A ballagás üzenete egyértelmű: a végzősök, vagy ahogy Selmecen hívták, a valétálók így búcsúztak az iskolájuktól.

Selmecbánya
A ballagás szokása hazánkban Selmecbányáról indult

Innen származik a két legnépszerűbb, legismertebb ballagási dal is, a Gaudeaumus Igitur és a Ballag már a vén diák, aminek a szövegében is ott van: Ha Selmec hív, mi ott leszünk/Selmecért vesszen életünk… Ezek, és hasonló idézetek ballagásra a mai napig gyakran kerülnek a táblára, vagy a csokrok szalagjára.

A dalok mellett a másik fontos szimbólum a ballagási tarisznya, annak jelképe, hogy az iskola nem engedi el a hosszú útra üres kézzel a diákjait. A tarisznyában a továbblépéshez elengedhetetlen dolgok vannak: pogácsa, hogy a volt diák soha ne éhezzen, föld, hogy bárhol gyökeret ereszthessen, pénzérme, hogy soha ne szűkölködjön, és , hogy az élete soha ne legyen ízetlen.

Ballagó tarisznya
Ballagó tarisznya

Mi vár rád az ünnepség után? Ballagási szokások régen és ma

Hagyományosan a ballagás után a családé a főszerep: a nagy eseményre eljönnek a szülők, nagyszülők, közelebbi-távolabbi rokonok, és egy közös ebéd követi a búcsúzást. Ilyenkor adják át a ballagási ajándékokat, illetve gratulálnak a diáknak, hogy teljesítette az iskolát.

De mostanában új trend van kibontakozóban: a ballagó osztály egyre gyakrabban szervez magának bulit akár közvetlenül a rendezvény után, akár este, amikor a családi eseménynek már vége. Érthető ez az új hagyomány, hiszen most vannak együtt utoljára, és lehet, hogy soha többet nem találkozik már az egész osztály...

Akár családi eseményt szervezel, akár nagyobb osztálybulit, ne feledkezz meg arról, hogy a helyszín feldíszítése alapjaiban határozza meg a hangulatot. Ennek hamarosan egy egész cikket szentelünk.

További bejegyzések:

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!