LánybúcsúSzülinapi party kellékekCsodamami

A nők és a borfogyasztás kapcsolata finoman szólva sem indult zökkenőmentesen a történelemben. Nagyon sokáig kizárólag a férfiak kiváltsága volt a szeszes ital fogyasztás, holott számos vallásban és kultúrában női istene volt a sör és bor készítés mesterségének. Az első írásos emlék, ami fennmaradt a tiltással kapcsolatban, az az időszámításunk előtti 18. századból való. Hammurapi oszlopra vésett törvénye így rendelkezik az esetleges vétségről:

„Ha az istennek szentelt hölgy, papnő, ki zárdán kívül lakik, korcsmát nyit, avagy szeszt inni korcsmába tér be, az ilyen nőszemélyt pörköljék meg.”

Mai szemmel nézve nem tűnik túl felvilágosultnak ez a hozzáállás, de ha azt hisszük, hogy ez a későbbiekben változott, akkor csalódnunk kell. A borospohár továbbra is a férfiak kezében maradt. Az európai civilizáció bölcsőjeként számon tartott antik Görögországban a válástól egészen a halálbüntetésig terjedt az ítéletek sora, és ez rómaiaknál sem változott érdemben sokat. Marcus Cato műveiből tudjuk, hogy ha nő bort fogyasztott, akkor ugyanolyan bírósági eljárás várt rá, mintha házasságtörést követett volna el.

 

Egy kényeztető pillanat

Szerencsére az évszázadok során ezek a szabályok eltűntek, így semmi sem akadályozza meg, hogy a hölgyek is élvezhessék Bacchus isteni nedűjét. Ráadásul ezt is sokkal kifinomultabban teszik a férfiaknál, mint oly sok mindent. Ugyanis kutatások kimutatták, hogy a nők több ízlelőbimbóval rendelkeznek a férfiaknál, ezáltal sokkal több részletet és mélységet képesek kiérezni még egy ilyen komplex italból is. Persze más különbségek is akadnak. A felmérések szerint a hölgyek elsősorban a fogyasztási értéke miatt vásárolják a drágább borokat, azért, hogy megoszthassák az érzelmes pillanatokat másokkal. A pincében és borhűtőben való gyűjtemény létrehozása sokkal inkább a férfiakra jellemző.

Mesés borvidék 

Tűsarok vagy gumicsizma?

De mi van akkor, ha a nő nem fogyasztója, hanem készítője a bornak? Vajon van különbség egy női borászat által készített nedűnek? Nos, a válasz a nem. Egyre több a híres női borász és a szakértők egyetértenek abban, hogy teljesen egyenrangú a finom női kéz által dédelgetett ital. Sőt, sokkal izgalmasabb és színesebb lett a szakma a szebbik nem térhódítása óta. Igaz, Magyarországon még csak két évtizede tart ez a folyamat, de az eredmények igencsak bíztatóak. Villány, Sopron és Tokaj borvidékén is található rendkívül sikeres női szakember által igazgatott borászat. Egy biztos, termelői és fogyasztói oldalról is komolyan kell venni a nők szerepét.

A magyar női borászok varázslatos borokat alkotnak.

Ha valami igazán különlegesre vágysz és kipróbálnál valami újat, akkor keresd a Gere Andi, Homoky Dorka és Luka Enikő nevével fémjelzett palackokat a boltok és borkereskedések polcain, varázslatos élményben lesz részed!

Gondolj a barátaidra is!

Ne feledd, ajándék gyanánt is remek ötlet legy palack minőségi bor. A legtöbb borászat ma már odafigyel arra, hogy minden érzékszervünket kényeztesse a megvásárolt termék, így az üvegekre kerülő címkék már önmagában művészeti alkotások. Arra viszont mindenképp figyelj oda, hogy ha az ajándékot azonnali fogyasztásra szánod, akkor megfelelő legyen a hőmérséklete. Nem kell borszakértőnek lenned, vagy fejben tartanod a különböző típusok fogyasztási hőmérsékletét, elég, ha beszerzel egy borhőmérőt, ami segít és adhatod az üveg mellé.

Tekintsd meg az Ünnepek Áruháza boros kiegészítő kínálatát a további ajándék ötletekért!

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!