Szülinapi luficsokorCsodamamiBallagás 2020

A ballagás hagyománya évszázados múltra tekint vissza. Ez a kedves rituálé mára már olyannyira részévé vált az intézménytől és a csoport- vagy osztálytársaktól való elbúcsúzásnak,  hogy nehéz nélküle elképzelni a tanulmányok lezárását. Idén azonban a hagyományostól eltérő módon kényszerülünk megoldani a ballagást – ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyáltalán semmilyen formában ne tudnánk megünnepelni ezt a jeles alkalmat.

Ünnepeljük meg a ballagókat
Ünnepeljük meg a ballagókat

Az eseményt, amiből országos szokássá nőtte ki magát a ballagás, közel 150 évvel ezelőtt tartották meg a mai Szlovákia területén található Selmecbányán. A helyi Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatói, a mai szokásokhoz nagyon hasonlóan, az akadémia körbejárásával búcsúztak el az épülettől, volt diáktársaiktól és tanáraiktól. Az esemény olyannyira hasonlított mai formájára, hogy még a jól ismert Ballag már a vén diák című hagyományos ballagási dal is felcsendült.

Hamarosan az ország többi területén is elterjedt a ballagás szokása, a 20. századra már szinte mindenhol bevetté vált, manapság pedig nem csupán a középiskolájuktól búcsúznak ekképp a diákok, hanem már bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban is megtartják az ünnepséget a leköszönő gyerekek, fiatalok.

A ballagás napján a ballagók rendszerint végigvonulnak az intézmény folyosóin, fontos helyiségein. A vonulást énekléssel kísérik. Hagyomány szerint hímzett tarisznyákat kapnak, melyeket rendszerint az alsóbb évesek készítenek nekik. A tarisznyába pogácsa, só, aprópénz, föld, illetve a búcsúztatott intézmény vagy osztály képe kerül. A hozzátartozók virággal, apró ajándékokkal köszöntik a ballagókat, az igazgató és az osztályfőnök egy-egy ünnepélyes beszéddel idézik fel az emlékezetesebb pillanatokat, látják el jótanácsokkal a búcsúzókat.

Az évek során különböző, tájegységenként vagy akár intézményenként változó hagyományok kapcsolódtak össze a ballagással. Egyes helyeken ilyenkor virágokkal díszítik fel az épületet az alsóbb évesek, van, ahol a diákok a ballagás előtti vagy éppen az utáni napokban szerenáddal köszöntik a tanáraikat, máshol a hagyományosnál sokkal lazább keretek között megtartott bolondballagás során jelmezekbe öltözve tartanak felvonulást a végzősök az ünnepélyes eseményt megelőző napon.

Elballagunk 

Sajnos az idei évben ilyen formában nem valósulhatott meg a középiskolások ballagása, és minden valószínűség szerint a többi intézménynek is le kell mondania a rendezvény megszervezéséről. De ez nem azt jelenti, hogy a búcsúzás rituáléjáról és az ünneplésről is le kellene mondani.

Több intézményben úgy döntöttek, online közvetítik a diákok számára az épület körbejárását, így sok helyen még a közös éneklés is megoldottá vált, mások az otthon megkapott ballagási ajándékaikkal pózolva összevágták magukat egy képre a szintén otthon ünneplő barátaikkal, osztálytársaikkal. Persze az élmény így is nehezen válhat teljessé, éppen ezért az idei évben talán még fontosabb, hogy éreztessük a végzős gyerekekkel, diákokkal, hogy büszkék vagyunk rájuk, és otthon is köszöntsük őket ballagásuk, netán sikeres vizsgáik alkalmából, hiszen ez a rituálé egyúttal egy korszak végét és egyúttal a felnőttkor kezdetét is szimbolizálja.

Egy csokor virággal, a ballagások alkalmával hagyományos tányérsapkás figurákat ábrázoló lufikkal, luficsokrokkal vagy kedves, vicces ajándékokkal otthonukban is kedveskedhetünk a ballagóknak. Az ajándékok kedves emlékként maradhatnak meg, a lufikkal pedig akár otthon is olyan fotók készíthetők a legközelebbi hozzátartozókkal, mintha a szokásos formában valósult volna meg az esemény. 

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!