Mikulás jelmezekSzülinapi luficsokorLánybúcsú

Amióta csak az eszünket tudjuk, május utolsó vasárnapja a gyerekekről szólt. Ligetekben, parkokban, cukrászdákban, rendezvényközpontokban várják ezen a napon a legifjabb szórakozni vágyókat. Minden településnek, családnak, bölcsődének, óvodának, iskolának megvannak a saját gyereknapi hagyományai, amelyeket a településhez vagy az intézményhez tartozó gyerekek, családok jól ismernek, de az ünnep eredetével kevesen vannak tisztában.

Meglepő módon a gyereknap sok hasonló ünnepünkkel ellentétben nem Nyugat-Európából, vagy az Egyesült Államokból eredeztethető, hanem Törökországból, ahol 1920 áprilisában tartották meg először. 

Egy nap, ami csak a gyermekekről szól
Egy nap, ami csak a gyermekekről szól

Magyarországon ugyan már a XX. század első évtizedében is tartottak gyermeknapokat az Országos Gyermekvédő Liga kezdeményezésére – igaz, ekkor még nem volt központilag kinevezett napja, és nem is minden településen tartották meg –, rendszeressé csak a törökországi ünneplése után vált a húszas években, a következő évtizedben pedig már egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek, amely Nemzeti Gyermekhét néven került megrendezésre egészen 1944-ig, ekkor ugyanis az ünnep elmaradt. A II. világháborút követő 5 évben még tartották az egy héten keresztül tartó ünneplés hagyományát, majd 1950-re a kommunista pár befolyása alatt álló Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség határozata nyomán egy napra rövidült az ünnep hossza.

 

Nemzetközi berkekben 1954-ben került először komolyabban napirendre a gyermeknap kérdése, amikor az ENSZ közgyűlése javasolta minden ország számára, hogy jelöljenek ki egy általuk alkalmasnak tartott napot, amelyen megemlékezünk a gyermekek közti testvériségről és megértésről, valamint a gyermekek jólétéért való küzdelemről.

 

Gyereknap - Ünnepek Áruháza
A legtöbb országban június 1-jén ünneplik a gyermekeket

 

A legtöbb országban június 1-jén ünneplik a gyermekeket, az arab világban, az Egyesült Államokban és Európa számos országában november 20-át jelölték ki erre a célra. De ha körülnézünk a világban, az év minden hónapjára jut legalább egy gyermeknapot ünneplő ország.

 

Ezen a napon a gyermekeket illet minden figyelem – amiből talán a mindennapok rohanása mellett az év többi napján nem jut nekik annyi, amennyit elvárnának, de az ünnep remek lehetőséget nyújt arra, hogy kárpótoljuk őket. Május utolsó vasárnapján járványmentes időkben országszerte számos színes programmal várják a gyermekeket, de sok helyen inkább az otthon maradás mellett dönt a család, és az együtt töltött idő mellett apró finomságokkal, ajándékokkal lepik meg a legfiatalabbakat.

Akárhol is töltjük a napot, a vidámság és az ünneplés szimbólumai, a lufik nem maradhatnak ki belőle. Legyen szó akár néhány otthon felfújt színes léggömbről, vagy akár héliummal töltött lufikról, esetleg egy egész luficsokorról, az öröm garantált. Az Ünnepek Áruházánál ráadásul a környezeti terheléstől tartó, felelős szülők, nagyszülők is nyugodt lélekkel válogathatnak, hiszen latexből készült Qualatex léggömbjeink biológiailag lebomló anyagból készülnek.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!