LánybúcsúSzülinapi party kellékekCsodamami

Alighogy magunk mögött tudhatjuk a kijárási korlátozásokat, máris egy újabb megoldandó helyzettel kell szembenéznie a szülőknek. Eddig az óvodák, iskolák zárva tartása miatt kellett egész nap megpróbálnunk lekötni a négy fal között rekedt gyerekeket, most a hamarosan kezdetét vevő nyári vakáció ideje alatt kell megtennünk ugyanezt. Az Ünnepek Áruháza szeretne segíteni ebben, így összegyűjtöttünk néhány egyszerű ötletet, amelyek segítségével akár órákra is le lehet foglalni akár több korosztályt is.

A gyerekek imádnak játszani 

Néha a legegyszerűbb ötletek bizonyulnak a legnagyszerűbbnek. A buborékok gyakran még a felnőtteket is lenyűgözik. Egyesek képesek órákon át nézni a szivárvány színeiben játszó gömböket a levegőben táncolni. Elég egy kisebb kert vagy akár egy erkély is, és pillanatok alatt buborékokkal teli játszóteret varázsolhatunk gyermekeinknek.

Kezdhetünk hagyományos buborékfújókkal, versenyt hirdethetünk, hogy ki tud több buborékot kidurrantani a levegőben, vagy mindenki összedolgozhat azon igyekezve, hogy mindet kipukkasszunk, mielőtt földet érnének. Remek türelemjáték lehet egy olyan verseny, hogy ki tud nagyobb buborékot fújni.

Tovább fokozhatjuk a játékot két botra feszített kötelekkel, amiket szappanos vízbe mártva olyan hatalmas buborékokat is készíthetünk, amekkorákat talán még soha, kísérletezhetünk különböző csomózásokkal, megfigyelhetjük, milyen esetekben mekkora és mennyi buborékot készíthetünk, vagy akár azzal a látványos mutatvánnyal is megpróbálkozhatunk, hogy egy vagy több kisebb buborékot belezárjuk egy nagyobba.

Készítsünk bubifújót
A buborékfújó minden gyerek kedvence

Természetesen rengeteg különböző lehetőségünk van akkor is, ha nem gondolkodhatunk szabadtéri játékokban. Persze pontosan tudjuk, hogy gyakran már az is komoly kihívást jelent, hogy elrángassuk a család legifjabb tagjait az okoseszközök, tévéképernyők elől, ha pedig alkotó tevékenységre próbáljuk rávenni őket, gyakran még nagyobb ellenállásba ütközhetünk. Ha viszont egy apró, szokatlan csavarral kombináljuk a megszokott formát, sokkal könnyebben megragadhatjuk a figyelmüket.

Melyik gyerek ne lenne elragadtatva például egy olyan ötlettől, hogy kivételesen szabad a falra firkálniuk. Egy öntapadós rajztábla vagy egy falra feszített ponyva, papír segítségével ráadásul a tapétának sem lesz semmi baja, a rajzok pedig egyszerűen letörölhetők lesznek.

Izgalmas újdonságot hozhat a rajzolásba olyan egyedi technikák alkalmazása, mint például a karc rajzolás, amikor a színek nem felvitelre, hanem felfedésre kerülnek egy réteg alól a színek. Egyedi izgalmi faktort ad az alkotás folyamatához, hogy sosem lehet pontosan tudni, hogy hol milyen árnyalatokra bukkan a rajzoló. A legszebb karcrajzok speciális papír segítségével készíthetőek, de zsírkrétával egymásra felvitt rétegek lekarcolásával is hasonló élmény hozható létre.

Variálhatunk a dolgon akár azzal is, hogy nem vízszintes rajzfelületet választunk. Néhány felfújt lufit könnyedén és változatosan dekorálhatunk filctollakkal. Készíthetünk vicces arcokat a léggömböknek, de kerülhet rájuk bármi más is. Határt csak a fantáziánk szab.

Akár a rajzoláson túlmutató kézműves projektekbe is belekezdhetünk. Egy lufi és némi liszt vagy keményítő segítségével vicces, gyurmázható stresszlabdákat készíthetünk, amelyeket kedvünk szerint dekorálhatunk, készíthetünk nekik hajat vagy különböző arckifejezéseket rajzolhatunk nekik.

stresszlabda
Készítsetek stresszlabdát lufiból és lisztből

A maradék lisztből némi sóval és vízzel egyszerű és olcsó süthető gyurmát keverhetünk, amit fűszerekkel vagy ételfestékkel színezhetünk, és már kezdődhet is az alkotás. Keményítőből és vízből egy nagyon érdekes tulajdonságokkal rendelkező, úgynevezett nemnewtoni folyadék készíthető, amely szokatlansága miatt nem csupán a gyerekeket, de a felnőtteket is képes lehet akár órákon keresztül is lekötni.

Hasonlóan érdekes tudományos kísérleteket állíthatunk össze teljesen hétköznapi alapanyagokból. A gyerekek tanulmányozhatják a mágnesességet már néhány hűtőmágnes, fémdarab vagy tű, esetleg mágneses gyurma segítségével. Remek elektromossággal kapcsolatos kísérleteket végezhetnek akár már egy darab felfújt léggömb segítségével is, amit ha egy műszálas anyaghoz dörzsölünk, könnyedén feltölthetünk elektromossággal. A gyerekek a hajukhoz tapaszthatják, elsötétített szobában szikrázást figyelhetnek meg, vagy akár azt is megleshetik ahogy egy elektromossággal jól feltöltött léggömb eltéríti a csapból folyó vékony vízsugarat. Vigyázzunk, hogy a léggömb ne érjen hozzá a vízsugárhoz!

Ha a gyerekek belejöttek a közös alkotásba, akár a főzésbe is bevonhatjuk őket. Bevethetünk érdekes, vicces konyhai kellékeket is, melyek segítségével nem csupán a szórakozásukat garantáljuk, de még abban is reménykedhetünk, hogy a közös konyhai tevékenykedés közben hasznos háztartástani ismeretekkel is gazdagodnak. A kedvükért belevághatunk akár izgalmasabb, látványosabb ételek elkészítésébe is.

Ahogy a gyerekek belejönnek a konyhában való tevékenykedésbe, egyre nagyobb teret engedhetünk nekik. Gyümölcslevek és szörpök variálásával akár saját koktéljaikat is elkészíthetik, és tarthatunk otthonunkban egy nagy koktélpartyt vicces formájú jégkockákkal, színes italokkal és elmaradhatatlan koktélesernyőkkel. Természetesen szigorúan alkoholmentesen.

Ha pedig a koktélok készen állnak, akár egy medencés bulit is előkészíthetünk gyermekeinknek – és még csak a lakást sem kell elhagyni hozzá. Néhány vicces medencés kiegészítővel a fürdőkádban is nagyszerű partyt csaphatunk – természetesen szigorúan fürdőruhában, hiszen ez nem a gyakran ellenkezést kiváltó esti fürdés, hanem a szórakozás ideje. A gyerekek könnyedén egy valódi medencés bulin vagy a strandon érezhetik magukat.

Néha elég egy-egy apróság és a gyerekek képzelőereje és kíváncsisága ahhoz, hogy akár egész nap elfoglalják magukat. Az Ünnepek Áruháza igyekszik minden kellékkel a szülők rendelkezésére állni ahhoz, hogy gyermekeik hasznosan és érdekesen tölthessék az idejüket.

 

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!