LánybúcsúSzülinapi party kellékekCsodamami

Kezdjük itthon.

Mi magyarok jellemzően az óévet pezsgővel, virslivel, himnusszal, papírdudával, konfettivel, újévi fogadalommal, csókolódzással (boldoggal és boldogtalannal) búcsúztatjuk. Másnap aztán lencsét eszünk és a csirkének még a gondolatát sem engedjük meg magunknak a szerencsénk érdekében.

Szilveszteri buli
Szilveszteri buli

Hát valljuk be nem túl izgalmas a történet, főleg, ha belegondolunk, hogy a fogadalmak jelentős hányada megy a lecsóba néhány héten belül. A dudáktól jó esetben csak átmenetileg leszünk hallássérültek, a konfettit meg reggel lehet söpörni ezerrel.

Persze nincsenek áthághatatlan szabályok, szerencsére ma már bárki választhat kedvére. Vannak, akik ilyenkor is a TV szentélyét választják, a bátrabbak otthonukat átmenetileg éjszakai mulatóvá változtatják barátaik, rokonaik számára. Vannak, akik elvonulnak és wellnessezés közben több nap alatt próbálnak megszabadulni az óév porától, nyűgétől.

Ünnpeljük a szilvesztert

De az igazi bátrak kivonulnak az utcákra és ott báloznak talpig beöltözve nem éppen estélyi öltözetben, kesztyűs kezükben mindenféle lélekmelegítővel, fejükön változatos, mókás csákókkal. Bárhol is legyünk, bármit is válasszunk, az igazi szilveszter a vidámság és a bizakodás ünnepe, ahol talán kicsit jobban elengedhetjük magunkat, mint az év egyéb ünnepein.

A világ közelebbi és távolabbi tájain sok más szokás alakult ki. Az érdekesség kedvéért néhányat csokorba szedtünk számodra:

Németországban például úgy tartják, hogy a gazdagság és boldogság titka az evésben van. Főként sertéshúsból készült ételeket esznek (nem kis mennyiségben) újévkor, de a Rajna vidékén a lúd a favorit. Tehetik is, hogy libát esznek, mert az nem tud kaparni, szemben a csirkével, ami a szerencsédet Magyarországon kikaparja.

Hollandiában is az evésben rejtőzik a babona. Náluk ugyanis az újév tiszteletére amerikai fánkot illik enni annak, aki szerencsét és gazdagságot szeretne magának. A dánok nagy csörömpölés közepette régi edényeket törnek a szomszédjuk ajtaja előtt, miközben jókívánságokkal árasztják el a háziakat. Ezzel biztosítják, hogy a boldogság és a szerencse mindennapos vendég legyen náluk.

Görögországban - ismét csak az evés jegyében - újév napján a tortába pénzérmét kell belesütni, és aki az elrejtett érmét a tányérján megtalálja, arra a hiedelmek szerint egész évben sok szerencse vár.

Romániában a gyerekeknek ez idő tájt még csapkodni is szabad gyümölcsfaágakkal, sőt szinte kötelező. Ha jók akarnak lenni, akkor a teljes szomszédságot is végig paskolhatják, ugyanis itt a babona szerint ez biztosítja az újévben a sok pénzt, a jó egészséget és az általános boldogságot.

A Japánok számára is fontos szerepe van a faágnak, bár náluk fenyőgallyat kell az ajtó fölé kirakni, ettől ugyanis az elmúlt év minden gondját, búját-baját maguk mögött hagyhatják.

Sorolhatnánk tovább a furábbnál furább szokásokat. Mexikóban a bőröndcipelés, Spanyolországban az éjféli szőlőevés, Latin-Amerikában az ünnepre sárga ruhába öltözés kell ahhoz, hogy minél jobb, anyagiakban bőségesebb és szerencsésebb legyen az új éved.

Boldog Új Évet Kívánunk
Boldog Új Évet Kívánunk!

Kívánunk neked nyájas olvasó közhelyektől mentes, ünnepekben bővelkedő, 365 napig tartó boldog újévet!

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!