Lánybúcsú On

Avagy, hogyan szervezzünk meg egy XXI. századi lánybúcsúztatót?

A mai világban óriási sikere van a lánybúcsúknak, hiszen a barátnők, ismerősök rokonok elengedhetik a fantáziájukat, és olyan bulit csaphatnak a lányságát elvesztő menyasszonynak, amilyet még sohasem tapasztalt. Nyilván az esküvő szervezése terhes lehet menyasszonyunknak, és koszorúslányainak, hiszen rengeteg feladatuk van, tervezni, szervezni kell a legapróbb részleteket is, így ez a buli amolyan fáradtság levezető is, így természetesen kötelező minden nőnek, aki közel áll a menyasszonyhoz.

De nézzük, hogyan, miért és egyáltalán milyen szokások alakultak ki az elmúlt időszakban?

Lánybúcsú On
Lánybúcsú On
A lánybúcsú a legénybúcsúból ered, a női egyenjogúság kivívásával egy időben jött létre. Az önfeledté vált szórakozás immár nem csupán a férfiak kiváltsága lett. A két esemény története szorosan összefonódott.

„Néha a legapróbb családi hagyományok szülik a legdrágább emléket." És arra, hogy ez valóban emlékezetes legyen, bizony a barátnők a legalkalmasabbak, hiszen minden élményt közösen megosztani, az az idős korban is hatalmas élmény lesz majd, főleg akkor, amikor elmesélhetjük azt unokáinknak! :)

A legénybúcsú az ókori Görögországból, Spártából ered, és a gonosz szellemek elűzésére szolgált. A vőlegény barátai összegyűltek, és edényeket ütöttek össze, hogy nagy zajt csapjanak. Később már nem az ártó szellemek elijesztése lett a cél, hanem a vőlegényt búcsúztatták ezzel a mulatsággal a legényélettől.

Egyes országokban, pl: Hollandiában és az Egyesült Államokban nem az esküvő előtti napon, hanem két héttel korábban tartották a legénybúcsút a násznéppel együtt az örömapa házában.

A házasulandó pár családjának férfi tagjai szembesítették a fiút a házassággal járó kötelezettségeivel, illetve megvizsgálták azt, hogy alkalmas-e rá. Lássuk be, kemény próbatétel volt ez az ifjú vőlegény számára, amit úgy is mondhatnánk, hogy gatyába rázták, embert faragtak belőle.

Kellékek lánybúcsúra
Kellékek lánybúcsúra

Lánybúcsú napjainkban

Ma már többnyire kocsmákban vagy éttermekben tartják, ennél sokkal kötetlenebb, felszabadultabb formában. A bulizás szigorúan kötelező, és éjfélkor nagyon sokszor felbukkan egy chippendale táncos vagy az arának egy szexuális/erotikus tartamú játékban kell részt vennie.

Lezárul a leányélet, a házasságkötéssel vége egy korszaknak, új szerepek várnak a menyasszonyra. Több indok nem is kell egy hatalmas bulihoz, amit bárki megszervezhet a lánynak, akár a tanú, akár egy rokon, kolleganő vagy barátnő.

Európán belül ez a szokás Angliából terjedt el, „Stag Night" néven. Skóciában a "Blackenings"-nek becézett mulatság célja, hogy a menyasszonyt alaposan zavarba hozzák.

Lehetetlen maskarába bújtatva parádéznak végig a városon. Nem csak az Egyesült Királyságban jellemző a fiatalok vicces és kínos ruhába öltöztetése. Ausztráliában a vőlegényre úgynevezett „mankinit" adnak, ami egy szokatlan fazonú és élénk színű fürdőruha.

Érdemes, és ajánlatos beöltöztetni a menyasszonyunkat mókás kellékekkel, ezekkel is jelezve, hogy ő menyasszony, és ez bizony egy lánybúcsús csapat. A menyasszony kaphat egy fejdíszt, egy szalagot, vagy kitűzőt. A csajok pedig valami hasonlót amivel jelzik, hogy ők bizony a Bride team tagjai

Válasszuk ki a bulink témáját
Válasszuk ki a bulink témáját

Válasszuk ki a bulink témáját

Ennél a résznél nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk, milyen a menyasszonyunk, mennyire bevállalós, vagy nem, mi az amit szeret, és mi az amit nem. Értelem szerűen, ha egy vad, rocker lány, aki szeret motorozni, autót vezetni, vagy a sportokat, akkor nem biztos, hogy egy főzőtanfolyam, vagy egy wellness neki való, ugyanakkor egy finom, visszafogott csajnak se akarjunk meztelen fiúkat, vagy pole dance oktatást szervezi, hiszen valószínűleg kényelmetlenül érezné magát. Rengeteg program közül választhattok, érdemes úgy kialakítani azt a bizonyos napot, hogy mindenki jól érezze magát. 

Témák:

 • Szexi/erotikus este rúdtánc oktatással, vetkőzős fiúval
 • Főzőtanfolyam, a vőlegény kedvenc steakjének elkészítésével
 • Bárlátogatás a menyasszony kedvenc zenekarának koncertjével
 • Wellness nap ebéddel, szaunával, masszázzsal
 • Egy hétvége külföldön városlátogatással, repüléssel, új ízekkel
 • Otthoni alapozás után városnézés egy limuzinnal, majd buli hajnalig
 • A menyasszony kedvenc helyeinek végiglátogatása, feladatokkal, a hozzájuk tartozó emberekkel a helyszíneken, ez a program egész napos mászkálós, érdemes vicces kellékekkel készülni
 • Étteremben vacsorázós, VIP mozi élmény a filmek szerelmeseinek, és szerényebb menyasszonyoknak

Nagyon fontos, hogy ne felejtsétek el, bármelyik programot is szervezitek, mindegyikbe érdemes valamilyen játékot belecsempészni, hiszen a cél, hogy ez a buli más legyen mint egy hagyományos hétvégi szórakozás, arról nem is beszélve, hogy hozzuk egy kicsit zavarba a menyasszonyunkat, és amennyire lehet, készítsük fel őt a házas életre. De nézzük, milyen programokkal, játékokkal kell készülnötök ezekre az alkalmakra, már ha a menyasszony megengedi, és nem lesz neki kellemetlen. 

Lánybúcsú ötletek
Lánybúcsú ötletek

Játékok

 1. Vőlegény kvíz (a vőlegénynek előre feltett kérdéseket kell a menyasszonynak is feltenni, ha tudja ajándék jár érte, ha nem tudja, innia kell! )
 2. Én soha...(kijelentéseket kell tenni, és ha az állítás mégis igaz valakire, akkor innia kell annak a lánynak)
 3. Activity kicsit másképp (ajánlott pikáns kérdésekkel játszani)
 4. Petrezselyem/óvszer árulás
 5. Szórakozó helyen idegen férfiak alsógatyájának címkéit kell összegyűjtenie! 
 6. Felkészítés az asszony életre: receptek felmondása fejből, baba pelenkázás, randiötletek felsorolása, havi élet megtervezése, költségoptimalizálás
 7. Szerelmi vallomás adott szavakkal (kenyérpirító, beton, láncfűrész sejt, végleges szőrtelenítés, atombomba, hüvelygomba, kámaszutra stb
 8. Telefonkönyv: egy hatalmas telefonkönyvből kikeresni valakit, akinek ugyanaz a neve, mint a vőlegénynek, majd felhívni, és a már előre elkészült szerelmi vallomást elmondani neki.
 9. Jókívánságok gyűjtése idegen nyelven: szórakozó helyeken különböző nemzetiségű srácok, vagy lányok leszólítsa, akiket megkérünk, hogy írjanak pár kedves szót, jó tanácsot a saját nyelvükön, a házas életre vonatkozóan a menyasszony könyvébe emlékül. 
 10. Bra-pong: vagyis melltartókat össze kell gyűjteni, felragasztani egy táblára, majd abba dobálni a ping-pong labdákat, ha nem sikerül, akkor innia kell a menyasszonynak, ha beletalál, akkor ajándékot kap. Ez a megoldás, akár dekorációnak is beválik, hiszen igazán csajos! :)
  Lánybúcsús játékok
  Lánybúcsús játékok
 11. A játékok lezárásaképpen adhatunk a menyasszonynak ajándékba egy olyan dobozt, amiben a jövőjükre való tekintettel olyan tárgyakat helyezünk, amik viccesek, ugyanakkor később emlékeztetik őket arra, hogy ne felejtsék el, miért vannak együtt, miért nem szabad elfelejteniük, hogy a szerelmet ápolni kell, napról napra gondozni, és tisztelni egymást. Ehhez mutatunk egy kis segítséget:
Lánybúcsús ajándék
Lánybúcsús ajándék

És végül egy táblázat, hogy könnyebb legyen elkészíteni a dobozt!

Feliratok az ajándék dobozba
Feliratok az ajándék dobozba

Ha már mindennel készen vagytok, és az összes buli kérdés, feladat, és vicces játék végére értetek, akkor megkaphatja a menyasszonyunk a Lánybúcsú esküt, diplomát, vagy bizonyítványt, ezt döntsétek el ti, hogy végül is mi az, amiért küzdött! 

Próbáljátok ki ezeket a játékokat, mert higgyétek el, a menyasszonynak ez lesz élete egyik legemlékezetesebb estéje, és a hála titeket illet majd! :)

Ha nem hiszitek...

...szervezzétek meg egy barátnőtök lánybúcsúját, és ne feledjétek, egy napot se mosoly nélkül... nélkülünk! :) 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is: