Honnan ered a lánybúcsú? - Ahány ház, annyi szokás

Mi is az a lánybúcsú és honnan ered?

Napjainkban nagyon népszerűvé váltak a legénybúcsúk mellett a lánybúcsúk is. De mióta is létezik a leánybúcsú? És honnan ered egyáltalán? Vajon van célja is? Olvass tovább, és kiderül!

Kezdetben, az ókori Görögországban a legénybúcsúk arra szolgáltak, hogy elűzzék a rossz szellemeket, majd később arra, hogy a vőlegényt elbúcsúztassák a legényélettől. A lányok számára viszont csak nemrégiben terjedt el ez a hagyomány – mégpedig a női egyenjogúság megszerzésével. Hiszen, ha a fiúknak joga van ünnepelni, akkor nehogy már a lányoknak ne legyen!

Lánybúcsú anno
Lánybúcsú anno

Régi búcsúztató hagyományok – ahány ház, annyi szokás

Egyes források szerint már a 14. században angol vidékeken is volt leánybúcsú, bár akkor még kicsit másról szólt a dolog. Az esküvő előtt a menyasszony sört főzött, amit eladtak, és az ebből befolyt pénz lett az ifjú pár hozománya. Azért ez nem rossz hagyomány, ugye? Sőt, a 18. században a Volga mentén is tartottak már az esküvő napja előtt nagy búcsúztató mulatozásokat, bár az koedukált volt.

Mi a lánybúcsú (és a legénybúcsú) célja?

Természetesen az, hogy játékosan felkészítsék a fiatalokat arra, hogy milyen kihívásokkal is fognak szembesülni a házas élet során. Napjainkban persze ez már más irányt vett: főleg Amerikában kezdett el meghonosodni az újfajta lánybúcsú (másnéven hen party vagy bachelorette party), ami során már az ajándékozás, az ünneplés a lényeg – az, hogy lezárul a lánykor és egy új életszakasz kezdődik. Ezt ki ne akarná megünnepelni?

Bachelorette Party
Bachelorette Party 1960

A lánybúcsú olyan, mint az esküvő: az ünnepelt sosem fogja elfelejteni. Ezért fontos, hogy minden tökéletesen legyen megszervezve. Következő cikkeinkben adunk néhány tanácsot, hogyan legyen igazán szuper a lánybúcsú!

Legközelebb: Miről szóljon a lánybúcsú? 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is: