BallagásSzülinapi luficsokorSzülinapi party kellékek

A ballagás hagyománya évszázados múltra tekint vissza, egyes szokások követését érdemes újragondolni. Blogcikkünkben bemutatjuk, hogy hogyan teheted meg ezt tudatosan, a környezetre vigyázva.

Ballagás környezettudatosan
Ballagás a környezetre vigyázva

A ballagás napján a ballagók rendszerint végigvonulnak az intézmény folyosóin, fontos helyiségein. A vonulást énekléssel kísérik. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a Selmecbányán 150 évvel ezelőtt megrendezett ballagási ceremónia olyannyira hasonlított az esemény mai formájához, hogy még a Ballag már a vén diák című dal is felcsendült. Hagyomány szerint hímzett tarisznyákat kapnak, melyeket általában az alsóbb évesek készítenek nekik. A tarisznyába pogácsa, só, aprópénz, föld, illetve a búcsúztatott intézmény vagy osztály képe kerül. Az igazgató és az osztályfőnök egy-egy ünnepélyes beszéd keretein belül idézik fel az emlékezetesebb pillanatokat, látják el jótanácsokkal a búcsúzókat. A hozzátartozók virággal, apró ajándékokkal, lufival kedveskednek a ballagóknak.

A léggömbök az utóbbi évtizedekben szinte elmaradhatatlan részévé váltak a ballagás rituáléjának. Jelenlétükkel akár otthonunkban is megidézhetjük a ballagás hangulatát, akkor is meglephetjük velük az intézményüktől épp búcsúzó diákokat, ha az iskola esetleg úgy dönt, hogy csupán online formában rendezi meg a ballagást, tanévzárót. Egy hagyomány követését azonban nem árt újragondolni. Ez pedig a héliumos léggömbök eleresztésének szokása.

Igaz, nagyszerű látvány, amikor többtucat színes lufi egyszerre száll az ég felé, arról azonban nem szabad elfeledkeznünk, hogy a néhány percnyi örömteli látványért szélnek eresztett léggömbök landolni is fognak valahol, és hulladékká válva komoly veszélyt jelenthetnek a környezetre és az állatokra. Természetesen mindez elkerülhető, ha megfelelően választasz. A látványos formákat, figurákat mintázó fólialufik sajnos hulladékként végzik a természetben, a 100%-osan természetes latexből készült Qualatex léggömbjeink viszont biológiai úton bomlanak le, és akár komposztálhatóak is.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy lufivásárlásnál előre gondolkodj. Ha teheted, használj léggömbsúlyt, amely garantálja, hogy a léggömb nem szabadul el, így nem válik az állatok számára veszélyes fenyegetéssé.

A látványos fólialufikat akár heteken keresztül tarthatod az otthonodban, és gyönyörködhetsz bennük, ugyanis lassan, fokozatosan eresztenek le. Ha pedig eltávozott belőlük a ballongáz, akár te magad is újrafújhatod őket levegővel a szelepükön keresztül egy szívószál segítségével.

Ugyan a megfelelő anyagból készült léggömbök olyan gyorsan lebomlanak a természetben, mint egy tölgyfalevél, a töltésükre használt gázról és a rájuk kötött szalagról sem szabad megfeledkezni. A léggömbök töltésére használt hélium földgázból való kinyerése igen nagy költségekkel jár. Mi az Ünnepek Áruházánál éppen ezért ballongázt használunk, ami a héliumgyártás mellékterméke, levegő és hélium keverékéből áll.

A hélium a lufikból kiszabadulva ugyan a világűrbe távozik, a lufikhoz használt szalagok a természetben maradnak. A szélnek eresztett léggömbök zsinórjába már akár a levegőben madarak gabalyodhatnak, a leengedett, földet érő lufi esetén pedig fészekanyagnak nézhetik azt, és szerencsétlen esetben életveszélyesen rájuk tekeredhet a madzag. Ugyan mintaboltunkban kérheted lebomló szalaggal a lufikat, luficsokrokat, sajnos a madarakra, egyéb állatokra ezek is veszélyt jelenthetnek, hiszen a bomlási folyamat nem indul meg azonnal.

Bánj Te is okosan a lufikkal! Ajándékozd, csodáld, díszíts velük kedved szerint, de kérjük, ne hagyd figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat sem! Köszönjük, hogy Te is környezettudatos vásárló vagy!

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!