Szülinapi luficsokorLánybúcsúSzülinapi party kellékek

A nyár végéhez közeledve sokunk fejében megfordulhat, hogy hogy használhatnánk ki a vakáció utolsó napjai adta lehetőségeket, vagy éppen hogy miként idézhetjük fel az évszak vidámságát és önfeledtségét az év többi napján. Egy biztos: ha élénk színekkel vesszük körül magunkat egy fergeteges buli alkalmával vagy akár a hétköznapokban is, bármikor felidézhetjük ezt a vidámságot. E heti blogcikkünkben bemutatjuk ezeknek a színeknek a szimbolikus jelentését.

Vigyünk színt a nyár utosó napjaiba
Vigyünk színt a nyár utolsó napjaiba!

Sárga

Ha vidám színt kell megneveznünk, a legtöbben talán a sárgára asszociálunk először. Melegséget, fénnyel teliséget, optimizmust sugároz. Élénksége miatt gyakran használják figyelemfelkeltésre.

Ha egy ünnepi dekorációval a nyár hangulatát szeretnénk megragadni, a sárga ideális választás. Amellett, hogy a napfény melegségét árasztja magából, néhány ügyes dekorelem segítségével a réteken, füves területeken sárgálló gyermekláncfüvet vagy a szemet gyönyörködtető, végtelen napraforgó táblákat is megidézhetjük.

Zöld

Ugyan a színeknek minden kultúrában megvan a sajátos jelentésük, a zöldet igen széles körben tartják számon megnyugtató színként. Szimbolikus jelentései között szerepel az egészség, a gazdagság, a megújulás, a termékenység, a béke és a természettel való harmónia.

Dekorációban ugyan a leggyakrabban karácsonykor alkalmazzuk, érdemes más alkalmakkor is bevetni zöld díszítőelemeket, mivel a szín a tavaszi megújulásra, a természet felpezsdülésére emlékeztet bennünket.

A zöld dekorelemek hangulata remek alapot ad egy dzsungel vagy hawaii témájú partyhoz, de önmagában vagy más színekkel variálva is hangulatossá teheti a bulit néhány zöld kiegészítő.

Kék

Elég a tiszta nyári égboltra, a végtelen tengerre vagy épp a gabonatáblákat színesítő búzavirágokra gondolni, és máris rádöbbenünk, hogy a nyári idillhez mennyi-mennyi helyen hozzátesz az egyébként hideg színként ismert kék.

Amellett, hogy békét és nyugalmat áraszt, magabiztosságot, intelligenciát sugall.  A vidám, nyárias témájú partyknak éppúgy elengedhetetlen színe, mint a kisfiú érkezésének megünneplésére szervezett babaváró buliknak. Számtalan gyönyörű árnyalatát bátran párosíthatjuk akár más színekkel is.

Lila

Míg a keresztény kultúrákban a mértékletesség színe, amely összefonódott a böjttel és a várakozással, addig a művészetekben és a hétköznapokban inkább a kreativitás és a képzelet szabadságát kifejező színként jelenik meg. Gyakran kapcsolják össze a spiritualitással is.

Mivel átmenetet képez a hideg, nyugalmat sugárzó kék és a szenvedélyes, dinamikus piros között, gyakran fejez ki harmóniát és egyensúlyt is. A természetben viszonylag ritkábban fordul elő, így titokzatosnak és művinek hat, emiatt a kreatív elme számára kellemes, gyakran használatos szín.

Titokzatossága, nem e világi volta miatt gyakran használják mitikus lények ábrázolására, a hasonló témájú bulikon ugyanannyira esszenciális a jelenléte, mint azoknak, amelyek hangulata megköveteli a vidám színkavalkádot.

Piros

A nyugati kultúrákban a szexualitás és az érzékiség színe, kapcsolatba hozzák a tűzzel, a vággyal, a lobbanékonysággal, a sebességgel és a veszéllyel is. A vér színeként az élettel és a halállal is asszociálható. Növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzést, a szívverést és a pulzusszámot.

A piros színt az egyházi és a világi méltóságok hatalmának kifejezésére is használták, nemcsak a szín erőteljes kisugárzása miatt, hanem azért is, mert a középkorban a legdrágább festékanyagok közé tartozott.

Élénksége és dinamikája miatt a színes dekorációkból nem maradhat ki a piros szín, intenzitása miatt azonban a legtöbb esetben ajánlott valamilyen statikus színt, fehéret, kéket vagy a sárga világosabb árnyalatait választani mellé. A forró, romantikus hangulatú események atmoszférájának megteremtéséhez szinte elengedhetetlen.

Rózsaszín

A piros halványabb, visszafogottabb változataként a rózsaszín az ártatlanság, a gyermekiség és az egészség színe. A piros szenvedélyétől mentes tiszta, ártatlan szerelem és romantika jelképe.

A születéshez nemcsak a természet tavaszi megújulásának uralkodó árnyalata miatt köthető, hanem azért is, mert az újszülött kislányok, így a babaváró bulik színe is.

A rózsaszínnek ott a helye a kislányok zsúrjain, hercegnőpartykon, teadélutánokon, unikornispartykon, de egy vidám, tavaszias vagy nyárias dekorációból sem maradhat ki. Tökéletes választás eljegyzési ünnepségekre, lánybúcsúkra, esküvőkre is.

Narancssárga

A lilához hasonlóan a narancssárga is két dinamikus szín között teremt egyensúlyt. Magában hordozza a sárga vidámságát és a piros érzékiségét. A keleti kultúrákban a szeretet és a boldogság színe; nem véletlen, hogy a tibeti szerzetesek ruházata is narancssárga. Esetükben a lángot és a megvilágosodást is jelképezi.

A modern nyugati kultúrákban a sárguló lombok és az angolszász halloween miatt leginkább az őszhöz társítják a színt, de megfelelő árnyalatokkal párosítva vidám, dinamikus, nyárias dekorációnak is nagyszerű kiegészítője lehet.

Ha nem akarunk különböző színkombinációk kitöltésével, megtervezésével foglalkozni, akár egy vidám szivárványpartyt is tarthatunk, amely az összes színt felsorakoztatja egy nagy, derűs kavalkáddá gyúrva.

A dekorelemektől kezdve a születésnapi gyertyán át az ételekig mindent színessé varázsolhatunk, sőt, még a vendégeinket is megkérhetjük, hogy színesben érkezzenek. Korosztálytól, érdeklődéstől függően megidézhetjük a tündérmesék, unikornisok világát, de akár egy vadító neon-bulihoz is könnyedén készíthetünk megfelelő dekorációt.

Egy vidám színekkel felturbózott buli segít magunk mögött hagyni a gondterhelt hétköznapok súlyát, bármikor felidézheti a nyár önfeledt szabadságát és olyan csodálatos élményként maradhat meg a résztvevők számára, amelyet akár még évek múltán is szívesen emlegetnek fel.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!