Farsangi jelmezekSzerelmes lufiSzülinapi luficsokor

A farsangi időszak nemcsak a mulatozásokhoz ad alkalmat, de remek apropója lehet szórakoztató családi időtöltésnek, közös kézműveskedésnek is. E heti blogcikkünkben ehhez adunk néhány ötletet.

Szuper farsangi álarcok
Szuper farsangi álarcok

Az időszak egyik legjellegzetesebb szimbóluma, a farsangi álarc nem csupán az ekkor megrendezett bálokon viselt jelmezek szinte elengedhetetlen kiegészítője, hanem csodás dekoráció is válhat belőle. Alapanyagául pedig szinte bármit felhasználhatunk, amit csak otthon találunk.

Ez az anyag lehet akár egyszerű nyomtatópapír vagy kartonpapír is. Az interneten számos sablont találhatunk, amelyek segítségével elegáns vagy éppen extravagáns szemmaszkokat vagy egész arcot fedő álarcokat készíthetünk, de akár a saját fantáziánkat is szabadon engedhetjük a forma és a fazon tekintetében. Színezhetjük festékkel, ceruzával, zsírkrétával, de akár beboríthatjuk csomagolópapírral is. Díszíthetjük tollakkal, flitterekkel, matricával, csillámporral, strasszkövekkel vagy bármivel, ami megfelel a koncepciónknak.

Természetesen akár már az alapanyag terén nyugodtan szabadon engedhetjük a fantáziánkat és kísérletezhetünk egyéb anyagokkal is. Felkutathatjuk az otthon itt-ott megbúvó régi szöveteket, anyagdarabokat és azokból is igazán egyedi maszkokat készíthetünk, amelyeket bátran díszíhetünk szalagokkal, gyöngyökkel.

Az anyagokat rögzíthetjük egy, az álarc hátuljára applikált kartonpapír segítségével, vagy némi ragasztóval, mellyel átitatjuk az anyagot. Segítségül hívhatjuk akár nagyanyáink módszerét is, és használhatunk akár keményítőt is, ezáltal bemutatva a gyerekeknek, hogy miért is nevezik így a finom szemcséjű fehér port. Igazán látványos, sejtelmes hatást keltő kreálmányok kerülhetnek ki a kezeink közül, ha a szemmaszkot csak csipke felhasználásával készítjük el.

Ha készek vagyunk egy igazán komoly projektbe belefogni, akkor az igazi, hagyományos velencei karneváli maszkok készítőinek nyomán a papírmasé technikát is kipróbálhatjuk. Csupán hulladékpapírra és némi ragasztóra van szükség hozzá, valamint egy felületre, amelyet bátran összekoszolhatunk. A kész álarcot aztán kedvünk, ízlésünk szerint kifesthetjük, díszíthetjük.

Természetesen a rögzítésről se feledkezzünk meg! Ha szalaggal, gumipánttal szeretnénk az arcunkhoz rögzíteni a maszkot, érdemes lehet egy pici lyukat hagyni rajta, amelybe befűzhetjük a pántot. Ha nem ehhez a módszerhez folyamodnánk, rögzíthetünk hozzá pálcikát is, amely segítségével az arcunk elé tarthatjuk a maszkot. Használhatunk faágakat vagy akár evőpálcikát is erre a célra, amelyet a maszkhoz hasonlóan lefesthetünk, kidekorálhatunk.

Természetesen álcázhatjuk az arcunkat egészen más módszerekkel is. Használhatunk arcfestéket, amellyel hasonlóan sejtelmes vagy éppen hatásos eredményeket érhetünk el. Az igazán látványos átalakulásra vágyók pedig próbálkozhatnak folyékony latexszel, amely segítségével igazán élethű sebek, sebhelyek, ráncok készíthetők otthoni körülmények között.

Egy kis kézműveskedésbe akkor is érdemes belevágni, ha a gyerkőcöknek idén nem lesz lehetőségünk a farsangi mulatozásra, hiszen az együtt töltött idő és a közös alkotás öröme ünneppé varázsolhatja a hétköznapokat is.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!