Szerelmes ajándékJelmez fiúknakJelmez lányoknak

A hagyomány szerint december 6-án látogatja meg a Mikulás a gyerekeket Magyarországon, hogy az ablakba helyezett, gondosan megtisztított cipőiket, csizmáikat megtöltse ajándékokkal.

Emlegessék akár Mikulásként, akár Télapóként, valószínűleg nincs olyan gyerek vagy felnőtt, aki számára ismeretlen lenne a jóságos, ősz szakállú, piros köpenyes vagy kabátos alak, a decemberi ünnepek elmaradhatatlan figurája, akinek nevét számos gyerekdal és vers őrzi.

Itt a Télapó :)
Itt a Télapó :)

A misztikus apó

Az alakja köré varázsolt misztérium szoros köteléket alkot a szülők és a Mikulás valóságosságában hívő gyermekek között. Egy közös játék ez, amely során nem hazudunk a gyermekeknek, hanem együtt játszunk velük, közös erővel teremtünk mesét, amelyben a Mikulás a mi közbenjárásunkkal válik valóra és kézbesíti az ajándékokat azoknak a gyerekeknek, akik jól viselkedtek az elmúlt évben.

Ahány ház, annyi szokás

A Mikuláshoz kapcsolódó hagyományok nemcsak országonként, tájegységenként, hanem gyakran háztartásonként is eltérnek. Vannak gyerekek, akik angolszász mintára nem az ablakba helyezett cipőkbe szeretnék kapni az ajándékot, hanem kis harisnyákba, egyesek, szintén az angol és amerikai Mikuláshoz, a Santa Claushoz kapcsolódó szokások nyomán, tejjel és süteménnyel várják az ősz szakállú apó érkezését.

Vannak családok, akiket személyesen is meglátogat a Mikulás, akinek jelmeze alatt az élelmesebb, idősebb gyerekek gyakran már felfedezik a saját nagypapájukat, nagybácsijukat vagy a szomszédot, közeli családi barátot, és bár szép lassan kételkedni kezdenek a Mikulás létezésében, részt vesznek a felnőttekkel közös játékban, amit majd hosszú évek múlva tovább játszanak a saját gyermekeikkel.

Mikulás az intézményekben

Bölcsődében, óvodákban, iskolában, szervezeteknél, cégeknél szokás az oda járó gyerekek vagy a dolgozók gyermekei számára Mikulás bulival kedveskedni. Ekkor a piros ruhás, mesés figurát gyakran kísérik manók vagy krampuszok, akik segítik őt az ajándékosztásban. A gyerekek ilyenkor énekelnek, vagy verset mondanak a finomságokkal teli csomagokért cserébe.

Mi kerül a csomagba?

A csomagba édességek, például szaloncukor, vagy az ünnep elmaradhatatlan nyalánksága, csokimikulás található, de gyakran kerülnek bele egészségesebb nassolnivalók, narancs, alma, mogyoró vagy dió is, esetleg apró játékok, használati tárgyak. Mikulás csomagot akár mi magunk is összeállíthatunk ezekből az összetevőkből, vagy ezek mellé, esetleg ezek helyett kerülhetnek bele olyan egészségesebb nassolnivalók mint például aszalt gyümölcsök, vagy házi készítésű édességek.

Bármelyik szokást követjük is otthon, abban biztosak lehetünk, hogy a Mikulás jóságos figurája ünnepi hangulattal tölti meg otthonainkat és a december eleji hétköznapokat, gyermekeinknek pedig örömet szerez és olyan hagyományt teremt, amelyet majd ők is nyugodt szívvel adhatnak tovább saját gyermekeiknek.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!

egy kis türelmet, az adatok feldolgozása folyamatban...