Szülinapi luficsokorLánybúcsúSzülinapi party kellékek

A névnapok ünneplésének hagyománya ugyan nem a magyar kultúra sajátossága, hanem számos európai országban szokás megünnepelni őket, jelentőségük egyre csökken más ünnepekhez képest. E heti blogcikkünkben bemutatjuk, miért nem érdemes teljesen megfeledkeznünk róluk.

Névnapi ünneplés
A névnap remek alkalmat kínál egy buli  megszervezéséhez :)

Ugyan a balti, a balkáni, a skandináv és a szláv országokban szintén szokás a névnapok megünneplése – Lengyelországban például ugyanakkora fontosságot tulajdonítanak neki, mint a születésnapoknak –, mivel a médiumokban leggyakrabban szereplő angolszász kultúrákban nem szokás megünnepelni őket, hazánkban is kiveszőben van a hagyomány.

A névnapokat a balkáni országok ortodox hagyományú csoportjai a mai napig egyes szentek ünnepeihez kötik, a katolikus vallástól azonban mára már szinte teljesen függetlenedtek.  A gyökerei hazánkban is a szentek tiszteletének hagyományához nyúlnak vissza, erre utal az ünnep nyelvújítás előtti neve, a szente napja is.

Bár mára mind az ünneplés, mind a névnapi ajándékozás kimerül jelképes gesztusokban, bármikor visszanyúlhatunk a régi szokásokhoz és megragadhatjuk az alkalmat az ünneplésre és az együttlétre.

A névnap remek alkalmat kínál egy meglepetés buli  megszervezéséhez, hiszen míg a születésnaposok gyakran számítanak rá, hogy közeli hozzátartozóik előkészülnek valamivel a számukra, a névnapos aligha készül nagy felhajtásra.

Az eseményre összehívhatjuk a névnapos közeli hozzátartozóit, barátait, névnapi díszbe öltöztethetünk egy szobát vagy akár egy kertet, ahová a mit sem sejtő ünnepeltet terelhetjük, majd – ahogy a hasonló születésnapoknál lenni szokott – hangos “Meglepetés!” kiáltással üdvözölhetjük.

Jöhetnek a szokásos girlandok, bannerek, léggömbök, amelyekkel könnyedén ünnepi, bulis hangulatot varázsolhatunk, használhatunk konfettit, szerpentint vagy bármilyen kelléket, amely a hasonló ünnepségek elengedhetetlen részét képezi.

Az ünnepeltet kiemelhetjük a tömegből egy kitűzővel vagy netán papírcsákóval. Ez utóbbiból juthat a tiszteletére összegyűlt vendégeknek is, így beöltözve pedig akár a várost is a nyakába veheti az ünneplő társaság, hogy koccintsanak egyet a névnapos egészségére, így mindenki látni fogja, mi a mulatság tárgya.

A névnapi ünneplést feldobhatja egy összeállítás vagy rövid kvíz az adott név eredetéről, híres viselőiről, vagy éppen a naphoz köthető érdekes vagy épp vicces és meglepő hagyományokról, népi hiedelmekről, hiszen gyakran ezek is szorosan kapcsolódnak bizonyos névnapokhoz.

Ilyenek például a meleget zsákban hozó Sándor, József és Benedek, a karácsonyi időjárásról jövendölő Katalin, a jégtörő Mátyás, vagy éppen a hamarosan elérkező államalapítás ünnepe, amely nem véletlenül esik első királyunk, Szent István névnapjára, azaz augusztus 20-ra.

A névnap megünneplése igazán boldog pillanatokat hozhat az ünnepelt életébe, és remek alkalmat kínál szerettei számára az együttlétre és a közös ünneplésre, amelyet semmiképp sem érdemes elszalasztani.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!