Farsangi jelmezekSzerelmes lufiSzülinapi luficsokor

Ma már szinte alapvetés, hogy február 14-én a párok legalább a nap egy részét egymásra fordítják, míg az egyedülállók különböző párkeresős bulikon, esetleg mókás, csoportos önsajnáló eseményeken vesznek rész. De vajon honnan ered ez a hagyomány, és mióta ünnepeljük a Valentin-napot?

Vajon honnan ered a Valentin-nap?
Vajon honnan ered a Valentin-nap?

Az talán a legtöbbek számára nem ismeretlen tény, hogy az ünnep a keresztény hagyományból ismert Valentin, vagy Valentinus néven is emlegetett Szent Bálint alakjához köthető, akit a szerelmesek mellett a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentjeként is számon tartanak. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy sok más ünnephez hasonlóan a Valentin-nap gyökereit is megtalálhatjuk a pogány hagyományok között.

Az ókori Rómában február közepe táján két olyan pásztorünnep megrendezésének is hagyománya volt, amelyek a Valentin-nap gyökeréül szolgálhattak. Az első a görög kultúrában Pánként is ismert Faunus éltető ünnep volt, a másik pedig a Lupercalia vagy más néven Februa ünnep volt. Az utóbbin a farkas alakban ábrázolt, rosszindulatú Lupercus isten távoltartására tisztító szertartásokat és termékenységi rítusokat végeztek. Ezekben a napokban Junót, a házasság istennőjét is ünnepelték. A férjek megajándékozták feleségeiket, a leányok pedig az istennő templomában jóslatot kaptak a jövőbeli házasságukkal kapcsolatban.

 

Valentin-napi meglepetés
Valentin-napi meglepetés

A keresztény hagyományban egy Szent Bálintról szőtt legenda ad alapot az ünnephez. Szent Bálintot II. Claudius császár keresztény hite miatt bebörtönözte és kivégeztette. A kivégzése előtt a férfi csodát tett, és visszaadta a börtönőre vak lányának látását. Kivégzése előtt (amely a hagyomány szerint február 14-re esett) üzenetet küldött a lánynak, melyet úgy írt alá, hogy „A te Bálintod”. Innen eredeztetik a Valentin-napi üzenetküldés hagyományát.

A két forrás az évszázadok során összemosódott, a hagyományok elkeveredtek egymással, és lassan kialakult az ünnep, amelyet a mai formájában mi, magyarok a halloweenhez és az anyák napjához hasonlóan főként az angolszász kultúrákból vettünk át. Hazánkban az 1990-es években kezdett elterjedni a szerelmesek ünnepének hagyománya, és évről évre egyre szélesebb néprétegeket hódított meg magának.

Valentin-nap a szerelmesek ünnepe
Valentin-nap a szerelmesek ünnepe

A szerelmesek ezen a napon virággal, édességgel, apró üzenetekkel köszöntik egymást, vagy éppen arra használják ki az ünnep kínált alkalmat, hogy összeszedjék a bátorságukat, és szívük választottjának tudtára adják, mit éreznek iránta. Február 14-én a legelfoglaltabbak is szakítanak idő rá, hogy minőségi időt töltsenek a párjukkal.

Az, hogy idén a romantikus, gyertyafényes éttermi vacsora a jelenlegi helyzetben nem kivitelezhető, nem kell, hogy egyet jelentsen azzal, hogy nem köszönthetjük a párunkat a szerelmesek ünnepe alkalmából. Egy otthonunkban összeállított kedves meglepetéssel vagy akár egy szeretettel küldött meglepetéssel, virággal, luficsokorral elmondhatjuk Neki, hogy milyen sokat jelent számunkra, és hogy hálásak vagyunk, hogy része az életünknek. A szerelem ünneplésére nincs rossz alkalom, de a Valentin-napnál tökéletesebb sincsen talán.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!