NyárLánybúcsúNyerj!

Március elejéhez érve egyre több felület emlékeztet bennünket arra, hogy közeleg a március 8-ra eső nemzetközi nőnap. Ezen az ünnepen a férfiak a hölgyeket hagyományosan virággal, apró ajándékokkal lepik meg. De honnan is ered ez az ünnep?

A tavasz első ünnepén a hölgyeké a főszerep
A tavasz első ünnepén a hölgyeké a főszerep

Március 8-a hagyományosan a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta világszerte egyre több és több országban ünnepelnek. Hazánkban 1948-ban tették kötelezővé az 1914-től évről évre változó időpontokban tartott nőnap március 8-i megünneplését. 1977-ben az ENSZ-közgyűlés hivatalos ünneppé tette.

Honnan ered a nőnap?

Korábbi formája merőben eltért a ma megszokott virággal és apróságokkal kedveskedős, jelképes ünnepléstől. A világnap eredeti célja ugyanis az volt, hogy felhívja a figyelmet a nők évszázados küzdelmére, melyet az őket megillető egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. A világnap dátumának kiválasztása is erre a törekvésre utal.

1857-ben New Yorkban ugyanis épp március 8-án került megrendezésre egy nagyszabású utcai megmozdulás, amely során a textilipar női dolgozói tüntettek emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelve. A tüntetés és az annak nyomán meginduló munkásmozgalmak hatására 1866-ban az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről, ezzel is azt a nézetet igyekezvén eloszlatni, hogy a nő helye kizárólag otthon van, és a munkája csak a háztartás vezetése és a gyerekek nevelése lehet.

Közel fél évszázaddal később a II. Internacionálé határozott arról, hogy hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot.

A március 8-i dátum fontosságát egy 1917-es oroszországi esemény erősítette meg. Ebben az évben ugyanis ezen a napon vonultak utcára a nők kenyérért és békéért tüntetve. Nem közvetlenül ennek az eseménynek a hatására ugyan, de négy nappal később II. Miklós cár lemondását követően polgári kormány alakult, amely szavazati jogot biztosított a nőknek is.

 

Az 1917-es oroszországi demonstráció
Az 1917-es oroszországi demonstráció

A nőnap Magyarországon

Magyarországon szovjet mintára került bevezetésre a március 8-i ünneplés 1848-ban. A rendszerváltás után a világnap hazánkban is elvesztette munkásmozgalmi jellegét, és inkább a ma ismert, jelképes kedveskedés vált meghatározóvá, azonban különböző civil szervezetek napjainkban fokozott figyelmet irányítanak ezen a napon a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, nők ellen elkövetett erőszak felszámolására irányuló tevékenységekre.

Azok, akik ezen a napon megajándékozzák a nőket, egy szál virággal, egy doboz bonbonnal, egy szép luficsokorral vagy hasonló jelképes apróságok átadásával kifejezhetik a támogatásukat ezekkel a törekvésekkel kapcsolatban. 

Fontos persze szem előtt tartani, hogy a nők egyenjogúságának és az ellenük irányuló erőszak felszámolásának nemcsak március 8-án kell előtérben lennie, hanem az év további napjain is ugyanilyen kiemelt figyelmet kell szentelnünk neki.

Kérjük, add meg az adataid!

egy kis türelmet, az adatok feldolgozása folyamatban...