Milyen játékokkal spékeld meg a karácsonyi partit?

A karácsonyi partik hangulatát feldobhatod mókás játékokkal, melyeket akár az ünnepi asztalnál ülve is játszhattok. Számos ilyen nagyszerű játék létezik, ezért nehéz közülük csak néhányat kiválasztani.

Most azonban teszek egy próbát, és megpróbálom a legjobbakat összegyűjteni Neked.

Karácsonyi vacsora családi körben
Karácsonyi vacsora családi körben
Az összes alább felsorolt játék leírása könnyen követhető és tisztán érthető. Tehát, ha valami olyat keresel, mely minden életkort kielégít vagy, melyet a vacsora közben is játszhattok, akkor itt biztosan megtalálod azt, amit keresel. 

Valóban érdemes ezeket a kis játékokat belecsempészni az ünnepi összejövetelbe, hogy egy olyan karácsonyi partit varázsolhass vendégeidnek, melyet soha nem fognak elfelejteni.

„Mikulás mondja, hogy…”

Kellékek: rénszarvas agancsok, piros bohócorr, Mikulás jelmez, paróka, szakáll, szemöldök és szemüveg.

Előkészületek: Öltözz be Mikulásnak (aki egyben a játék vezetője is). Az összes többi játékos viseljen agancsokat, hogy úgy nézzenek ki, mint a Mikulás rénszarvasai.

Mikulás
"Mikulás mondja, hogy..."

Cél: Ezt a játékot a „Simon mondja, hogy…” mintájára kell játszani. Mindenkinek követnie kell a Mikulás/vezető utasításait, miután kimondta a „Mikulás mondja, hogy…” kezdetű bűvös mondatot. Az a játékos, aki olyan utasításokat hajt végre, melyek nem a „Mikulás mondja, hogy…” bevezetővel kezdődnek, azonnal kiesik a játékból. A győztesből lesz Rudolf, a rénszarvas, aki az agancs mellé kap egy piros bohócorrot is. A következő játékban az előző játék győztese lesz a Mikulás/vezető.

Ez egy nagyszerű játék egy olyan karácsonyi bulin, ahol sok gyerek van, de nagy valószínűséggel a felnőttek is örömüket lelik majd benne.

Találd meg az ajándékokat!

Kellékek: Mikulászsák, Mikulás jelmezkiegészítők, ajándékdobozok, csomagolóanyagok, masnik, karácsonyi gumibélyegzők, rénszarvas agancsok, piros bohócorr.

Előkészületek: Készíts különféle ajándékdobozokat, melyekbe Mikulás jelmezkiegészítőket, rénszarvas agancsokat, és karácsonyi gumibélyegzőket rejtessz el, majd pedig dugd el azokat otthonod különböző szegleteibe. Adj az egyik játékosnak (vagy a játékosok egy csoportjának) egy Mikulászsákot, hogy abba gyűjtsék a tárgyakat, melyeket megtaláltak.

Cél: A játékosoknak vagy a csapatoknak meg kell találniuk az otthonodban elrejtett dobozokat, melynek tartalmából fel kell tudniuk úgy öltözni, mint a Mikulás vagy Rudolf.

Találd meg az ajándékokat!
Találd meg az ajándékokat!

Többféleképpen is lehet játszani ezt a játékot. Alább találod az egyéb lehetőségeket:

  1. Miután a csapatok/egyének ráleltek a dobozokra, kicserélhetik azokat a másik csapat/más játékos dobozaival, ha úgy gondolják, hogy náluk megtalálják a Mikulás/Rudolf öltözet hiányzó darabjait. Minden egyes dobozban rejlő jelmezkiegészítő 1 pontot ér, míg az egyéb karácsonyi kellékekért (karácsonyi gumibélyegzők) 1 pont levonás jár.
  2. A csapatok időre versenyeznek, melyet Te határozol meg. Az a csapat/egyén, amelyik előbb ér vissza, nyitja ki a dobozokat, és veszi fel az összes kiegészítőt, az nyeri a játékot.

Rengeteg más módon lehet még játszani ezt a játékot, így hát légy kreatív a pontozási rendszer, a versenyzési és a cserélési módszerek felállításában. Legyen a partid még az Északi-sarkon is beszédtéma!

Dobókockás játék

Előkészületek: Mindössze két darab dobókockára van szükséged ehhez a játékhoz és egy csomó becsomagolt ajándékra. Jó, ha mindenki egy asztalnál ülve játssza a játékot, ha azonban annyian vagytok, hogy egy asztalnál nem fértek el, akkor a játékosok üljenek két egymáshoz közeli asztalhoz.

Dobókockás játék
Dobókockás játék

A játék: Az első játékos dob. Ha két azonos számot dob, elvehet a karácsonyfa alól egy ajándékot. Senki sem tudja, hogy a dobozok milyen ajándékokat rejtenek, de pár kör után mindenki eldöntheti magában, hogy meg fogja-e tartani a kiválasztott ajándékot vagy el fogja cserélni azt valakivel. A játék körülbelül 10-15 percig tart, amíg mindenkinek esélye nem nyílik arra, hogy elvehessen egy ajándékot. Ahogy lejárt az idő, mindenki egyszerre kinyitja az ajándékokat.

Bármit rejthet a doboz. A vendéglátó döntése, hogy mit helyez a dobozokba. Az ajándékok általában olyan apróságok, mint csoki, süti, tea, kávé vagy cukorka.

Memóriajáték

Előkészületek: A memóriajáték nem igényel semmilyen kelléket, csupán egy jó memóriát. Jobb még azelőtt játszani, mielőtt valaki alaposan a pohár fenekére néz, különben nem juttok valami messzire a játékban.

Memóriajáték
Memóriajáték

A játék: Az első játékos elmondja, hogy ő mit hozott a partira, például: „A partira hoztam egy doboz epres bon-bont.” Lehet akár kitalált dolgot is mondani, például: „A partira hoztam egy Sencha tengeri algás zöldteát.” Minél nehezebben megjegyezhető szavakkal a játék nehézségi szintje fokozható.

A következő játékosnak meg kell említenie az előző játékos által hozott dolgot, majd hozzá kell tennie a sajátját. Például: „A partira hoztam egy doboz epres bon-bont és egy üveg vörösbort.” És így tovább az összes többi játékossal.

Ahogy a lista egyre hosszabb lesz, egyre nehezebb lesz mindent észben tartani, így az a játékos, aki nem tudja a listát maradéktalanul visszamondani, kiesik a játékból. A győztes az, aki a helyes sorrendben emlékszik mindenre.

Tökéletes játék, ha úgy érzed, hogy a társaság kezd bepunnyadni, a hangulat pedig kezd ellaposodni.

Rejtett üzenetek játék

Előkészületek: Ez a játék kiváló, ha fel akarod kicsit élénkíteni a beszélgetést az ünnepi asztalnál. A vendégvárótól csupán annyi az elvárás, hogy használja a fantáziáját.

A játék a háttérben is mehet, míg fogyasztjátok vacsorátokat, vagy éppen miközben egy másik játékot játszotok.

A játék: Írj le 2-3 mondatot egy darab papírra (ezek lesznek a rejtett üzenetek), tedd bele a papírt egy borítékba, és helyezd a borítékot az egyik vendéged terítékére. Minden mondatnak kicsit furcsának kell hangzania, de ugyanakkor olyannak kell lennie, melyet egy beszélgetés közben használni tudsz, például: „néztél már valaha TV-t fejen állva?” vagy „tudtad, hogy éppen egy nádtető készítő tanfolyamra járok esti képzésben?” vagy „ te is érzed a törött üveg illatát?”. Csak rajtad és a fantáziádon múlik, hogy milyen mondatokat vésel a papírra.

Rejtett üzenetek játék
Rejtett üzenetek játék

A papírra írt második mondat legyen furcsább, mint az első, a harmadik pedig legyen furcsább, mint a második. De vigyázz, hogy ne legyenek a mondatok túl cifrák, különben könnyen észre lehet őket majd venni egy normál beszélgetés során.

Kérj meg mindenkit rögtön a vacsora elején, hogy olvassa el a papírjára írt 3 mondatot, de ne ossza meg senkivel. Magyarázd el, hogy a játék lényege az, hogy miközben a parti folyamán beszélgetnek másokkal, építsék bele mondanivalójukba a 3 kapott mondatot anélkül, hogy bárki is észrevenné.

A játék győztese az, aki a legtermészetesebben tudja használni a mondatokat és nem bukik le a többiek előtt. A játék szépsége abban rejlik, hogy ha jól ismered a vendégeidet külön, személyre szabottan oszthatod ki nekik azt a 3 mondatot, mely a leginkább illik rájuk.

Ki vagyok én?

Egy igazán szórakoztató játék bármely korosztálynak! A játékhoz minimum 5-6 játékos szükséges az önfeledt szórakozáshoz.

Ki vagyok én?
Ki vagyok én?

Kellékek: Tollak és post-it jegyzettömb.

Előkészületek: Adj minden játékosnak egy post-it-et, amelyre kérd meg őket, hogy írják fel egy híres ember (színész, énekes, politikus, tévés személyiség, stb.) nevét anélkül, hogy bárki meglátná azt. Ha ez megtörtént, minden játékos ragassza fel a post-it-jét a tőle balra ülő játékos homlokára. Így mindenki látni fogja a másik nevét kivéve a sajátját.

A játék: A játékosok egymás után minden körben egy kérdést tesznek fel a papírjukra írt névvel kapcsolatban, amelyre a többi játékosnak kell igennel vagy nemmel válaszolnia. Például: „Férfi vagy nő vagyok?” vagy „sokszor szerepelek a TV-ben?” vagy „élek még?”.

Amikor újra rád kerül a sor, két lehetőség közül választhatsz: vagy megint felteszel egy kérdést, vagy tippelsz és mondassz egy nevet. Ha azonban elakadsz, kérdezés helyett kérhetsz egy tippet, mely a segítségedre lehet.

 

Jó szórakozást! Az este ezekkel a játékokkal biztosan örök élmény lesz!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal is: