LánybúcsúSzülinapi party kellékekCsodamami

A keresztény kultúrkörben hagyományosan Mindenszenteket és a Halottak napját ünnepeljük az év azon szakaszában, amikor a világ az angolszász hagyományokra reagálva Halloweent ünnepel.

Pedig nem árt, ha tudjuk: amit ma halloween formájában ismerünk, valójában sokkal régebbi gyökerekkel rendelkezik, és ősibb a kereszténységnél.

 
Halloween nemcsak a kelták ünnepe
Halloween nemcsak a kelták ünnepe

Nem egészen jogtalanul, sokan egészen fel vannak háborodva azon, hogy miért veszünk át olyan ünnepeket amerikai hatásra, mint például a halloween. Akik így vélekednek, lényegében azt szeretnék mondani, hogy nem szép dolog hátat fordítani a hagyományainknak egy tőlünk idegen kultúrkör szokásait átvéve. Azt persze nem lehet állítani, hogy aki megünnepli halloweent az nem emlékezne meg halottairól, és ne menne ki a temetőbe néhány szál virággal.

A helyzet az, hogy a Mindenszentek kontra halloween dolog azért ennél egy kicsivel összetettebb és messzebbre vezet a kábeltévénél, a mozifilmeknél és az internetnél is.

Honnan származik a halloween ünnepe?

A halloween maga a keltáktól ered. Ők már több ezer évvel ezelőtt is megtartották a samhaint, azaz azt a napot, amelyet a druidák főistenének hódolatában volt kötelező eltöltenie minden keltának. A samhain lényege röviden nagyjából az volt, amennyiben az emberek elegendő áldozattal, sikerrel kiengesztelik a holtak istenét, akkor sikerrel megakadályozható, hogy a halottak lelkei visszajárjanak kísérteni az emberek világába.

Az ünnep során igen elterjedt volt az áldozat bemutatásának rituáléja is, mely a történészek szerint időnként bizony emberáldozat is lehetett.

A keresztény hagyomány elterjedésével aztán sokat „finomodott” az ünnep, s lényegében integrálódott, ahogyan annyi más szokás is (ez a helyzet a szentiván éjjel is).

Természetesen az ősmagyar hitvilágban is komoly szerepe volt ennek az időszaknak, elsősorban mint a tél kezdetét jelentő, afféle vízválasztó időpontnak.

Az emberiség Szent Patrik keresztény missziójának köszönheti, hogy ma egy olyan ünnepet ülhet a világ október legvégén, amelynek alapjai a pogány időkbe nyúlnak vissza, mégis harmonikusan összeegyeztethetők a keresztény kultúra szokásrendszerével is.

Honnan ered a tökfaragás hagyománya?

A töklámpást a világ Jack O’Lantern, részeges ír legendahőstől kapta, akit sem a mennyországba, sem a pokolba nem akartak beengedni, s akit végül az ördög megszánt egy darab parázsló fával, melynek fénye a világ végezetéig  nem alszik ki. Jack kivájt egy tököt (eredetileg takarmányrépát), így készítve el az első töklámpást, nem is sejtve, hogy kedves hagyományt teremt ezzel.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!