Szülinapi luficsokorCsodamamiBallagás 2020

Valószínűsíthető, hogy az ősanyák, anyaistennők tisztelete már a kőkori emberek körében is szokás volt, az ókori civilizációkban pedig már konkrét ünnepekkel is találkozhatunk. Nemzetközi hagyománnyá az anyák napja az elmúlt századokban nőtte ki magát.


Az ünnep története egészen az ókori görögökig visszanyúlik, akik az istenek anyjának, Rheának tartott tavaszi ünnepségeken egyúttal az édesanyákat is köszöntötték. A közép- és kora újkori időszakban a hagyomány a keresztény kultúrában is szerephez jutott; a húsvétot követő negyedik vasárnapon köszöntötték az édesanyákat. Az ünnep fontosságát bizonyítja, hogy az 1600-as évek Angliájában még a családjuktól messze dolgozó szolgálók is szabadnapot kaptak, hogy azt az édesanyjukkal tölthessék. Sokan külön erre a napra egy hagyományos édességgel, az anyák süteményével készültek.

Julia Ward Howe költő és írónő

Az Egyesült Államokban 1872-ben kezdték el követni az édesanyák megünneplésének hagyományát Julia Ward Howe költő és írónő javaslatára, aki június másodikát szerette volna kitűzni az anyák és a béke napjának. Az ő életében sajnos nem sikerült meghonosodnia az ünnepnek; Woodrow Wilson amerikai elnök csak évtizedekkel az első felvetés után, 1914-ben nyilvánította minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos napjává. A virágkereskedők, üdvözlőlap gyártók és édességboltosok meglátták az édesanyák köszöntésében rejlő üzleti lehetőséget, így általuk Európa több országában is egyre népszerűbb lett a hagyomány.

Hazánkban 1925-ben ünnepelték először az édesanyákat a maihoz hasonló keretek között. Az ötlet Petri Pálnétól, egy államtitkár feleségétől származott, aki Amerikában találkozott ezzel a szép hagyománnyal, és szerette volna Magyarországon is meghonosítani. Az első anyák napját a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta hazánkban – ekkor még egy keresztény hagyománnyal, a májusi Mária-tisztelettel összekapcsolva. Három évvel később, 1928-ban miniszteri rendelettel nyilvánították hivatalos iskolai ünneppé.

A világ országaiban más-más napokon köszöntik az édesanyákat. A legtöbb helyen május valamely napjára esik az ünnep – az Egyesült Államokhoz hasonlóan a legtöbb országban a hónap második vasárnapjára –, de akadnak érdekes kivételek is. Norvégiában például február második vasárnapján ünneplik az anyák napját, Oroszországban november utolsó vasárnapján, egyes kultúrákban pedig más ünnepekkel összekötve. Indiában például a nyugati kultúrából átvett május 10-i anyák napján kívül megtartják az októberi tíznapos ősi hindu anyák ünnepét is, Thaiföldön pedig Szirikit királynő születésnapjához igazítva augusztus 12-ét szentelték az édesanyák köszöntésének.

Köszöntsük az édesanyákat

Ahogy az ünnep dátuma, úgy a hozzá kapcsolódó hagyományok is országonként, tájegységenként változnak. Hazánkban például szinte mindenki az ekkor virágzó orgonára asszociál először az anyák napjával kapcsolatban, Thaiföldön fehér jázminnal, az anyai szeretet szimbólumával kedveskednek ilyenkor a gyerekek az édesanyjuknak. A briteknél és az etiópoknál sütéssel, főzéssel szokás kifejezni a hálát az édesanyák felé.

Napjainkban – különösen ezekben a megpróbáltatásokkal teli időkben talán mégis azzal adhatjuk a legnagyobb ajándékot az édesanyáknak, ha minőségi időt töltünk velük, apró figyelmességekkel kedveskedünk nekik, melyekkel kifejezhetjük, mennyire csodáljuk őket, amiért most is képesek helytállni nem csupán a saját munkahelyükön, de tanárként, óvónőként, takarítónőként, szakácsként, logisztikusként. 

Csodamami

Sokszor pénzre sincs szükség, hogy kifejezzük a hálánkat, de a figyelmesség lehet akár egy ajándékcsomag is. Az Ünnepek Áruháza Csodamami csomagjaiban minden kellék megtalálható ahhoz, hogy emlékezetessé varázsolhassuk az anyák napját. A megrendelt csomagok akár ki is egészíthetőek egyéni ízlés és igény szerint, így biztosan a lehető legszebb percekkel ajándékozza majd meg mindenki az édesanyákat a napon, ami csak róluk szól.

Kapcsolódó termékek

Kérjük, add meg az adataid!